Partir c'est mourir un peu
22 Juli 2006 | België, Namen
n Soissons waren wij van plan om “Quartorze Julliet” te beleven, maar twee dagen daarvoor kregen wij van de gemeente een schrijven dat wij op de 13e vanaf 20.00 tot 24.00 weg moesten van onze steiger, want er werd vuurwerk afgestoken. Uiteindelijk besloten maar op te schuiven en eigenlijk gelukkig maar, ook de jongelui mochten vuurwerk afsteken en ik moet er niet aan denken dat er een rotje op onze boot terecht zou komen.
Dus een aantal km. opgeschoven en kwamen bij een grote steiger aan, maar daar lagen twee Engelsen ( nou ja Schotten) en die wilden absoluut niet opschuiven voor een paar meter. Gelukkig een Franse schipper van een Commerce zei dat wij wel voor hem mochten liggen, want hij ging toch het weekeinde naar huis. Zo gezegd, zo gedaan, maar ik had in eeuwen niet zulke onvriendelijks Schotten meegemaakt.
Volgende dag heerlijk noodgedwongen blijven liggen en met de nodige schaduw was het een fijne dag. Zaterdag weer verder en de rivier de L’aisne ging langzamerhand over in het “Canal des Ardennes”, een kanaal dat in 1838 is gegraven in verband met het vervoer van graan om naar Parijs te vervoeren. Tot 1970 nog actief, nu echter voornamelijk voor de pleziervaart. Het kanaal was zodanig dat wij regelmatig een blik op de omgeving konden werpen en waren in het begin van onze reis vooral veel druivenvelden en koolzaadvelden te zien, nu zagen wij voornamelijk de graanvelden, de kleuren waren schitterend. Maar door die graanvelden had bijna elk dorp aan het kanaal wel een verschrikkelijk lelijke Silo staan die hoog boven de omgeving uitsteekt.
In het Canal des Ardennes is een sluizentrap van 27 sluizen over een lengte van 9 km. Het is een bijzondere ervaring om met onze `Hidde Gijs` om de berg heen naar boven te klimmen. De sluizen overbruggen een hoogte van ongeveer 75 meter met prachtige uitzichten. Van ´s ochtends half negen tot ´s middags vier uur waren wij met nog twee andere boten (eveneens Nederlanders) daar continue mee bezig, daarna hadden wij het dan ook wel gehad. In Le Chesne konden wij aan de kade liggen, zonder verder een douche, slechts een waterkraan was aanwezig, met ons zessen allemaal onder de koude kraan gestaan, zo warm en vies voelden wij ons, was weer erg gezellig en dit alles afgesloten met een gezamenlijk diner. Na afloop nog een fles wijn gedronken en wachten tot 24.00 uur, toen was Martine jarig!
Na de sluizentrap de volgende sluizen uitsluitend naar beneden en nu kregen wij een zender mee waarmede wij de sluizen konden activeren, al met al weer een ander systeem. Hier vonden wij het Canal des Ardennes het mooiste, wij konden weer naar de heuvels en de prachtige graanvelden kijken. Bij Pont a Bar kwamen wij in de Maas terecht. De Maas kronkelt zich afwisselend door weidse landschappen en bosrijke gebieden en aan weerzijden de heuvels van de Ardennen. In het boek “Varen in Frankrijk” wordt vermeld dat de Maas vanaf ongeveer Pont a Bar tot aan Givet het mooiste stuk is. Wij kunnen niet anders dan beamen dat het een schitterend is. Alleen aanlegplaatsen zijn nog steeds met een lantaarntje te zoeken, waardoor wij wel dagelijks veel kilometers maken.
Wij zijn nog net in Frankrijk (Givet), hierna wacht Belgie en met enig weemoed kijken wij terug op de afgelopen maanden, de spannende weken op de Rhone en Saonne, het prachtige kanaal du Nivernais, Parijs en nu weer de Maas etc. Toch ook wel met een voldaan gevoel dat ik onze ( mijn) wens in vervulling heb kunnen brengen. Langzamerhand verlangen wij toch ook wel een beetje naar ons eigen huis, wat meer ruimte etc. Wel is het ongelofelijk wat wij een schitterend weer hebben, want behalve enkele buien en een paar avonden dat het fris was, is het alleen maar heet, heet en nog eens heet, maar ook in Nederland weet men dat nu wel.
In Givet de bedoeling te internetten, echter de Bieb was gesloten. Verder geen mogelijkheden. Nu opgestoomd naar Namur waar het bij de Capitenairie wel mogelijk is. Net voor het eerst zins tijden een enorme regenbui over ons heen gekregen, krijgen wij wat lucht. Langzamerhand op richting Maastricht.
24 Juli 2006 - 08:11
Gerwine:
ha ron, martine
huis komt nu ras dichterbij he, ook niet zóoveel
sluizen meer dan,
ik zal donderdag jullie plantjes nog even water geven
en dan gaan wij 4 weken naar namibie
dus dat wordt een uitgesteld weerzien
alle goeds voor de laatste weken en tot eind augustus
groet gerwine -
24 Juli 2006 - 19:16
Henk En Wiep:
Hallo lieve mensen, en hond natuurlijk.
Het was een heftige week, maar alles gaat verder en zo ook jullie reis door Frankrijk waar nu bijna een eind aan is gekomen, want de patatten ruik je al en zeer snel zal Nederland inzicht zijn. Als ik dit type krijg ik een berichtje dat Maastricht al aan de horizon verschijnt en een Nederlandse krant sinds tijden gelezen kan worden. Wat kun je toch verlangen naar zo'n gebeuren. Effe lekker iets in je moerstaal lezen en horen. Nog even en Leeuwarden is bereikt waarna je zegt wat is het toch snel gegaan.
En wat hebben we het warm zeg. We liggen dan ook steeds maar lekker te dobberen, wat een leven en wij maar klagen !!. Het laatste stuk zal nu wel snel gaan zeker als er haast geen sluis meer aan te past komt. OK Martine en Ron vaar ze en we lezen je nieuwe en een van de laatste berichten weer.
Groetjes van Myrthe aan Alfa.
30 Juli 2006 - 08:25
Hans En Geery:
Hi sluizenmaniakken,
Wij zijn benieuwd hoeveel sluizen jullie uiteindelijk doorgevaren zijn.
Leuk dat jullie met "plezierige lotgenoten" een dronk op Martine haar verjaardag konden nemen, altijd leuker dan samen.
De reis schiet op. Wat een belevenis toch.
Martine je tuin staat er vast goed bij. We begrijpen dat er goed voor gezorgd wordt.
Luitjes verder nog een goede vaart. De temperatuur gaat wat naar beneden en regen is voorspeld. Máááááár, tussen de buien zal het droog zijn.
Liefs, Hans en Geery
30 Juli 2006 - 12:17
Eelke En Marja:
Alweer een spannend berichtje van jullie.
Wij zijn weer thuis van een paar dagen Haamstede ( Zeeland ).
Donderdag een blokje gevaren en hebben we spontaan Gep (van aqua-yoggen) van de fiets geplukt en voor een tochtje meegenomen.Veel gelachen!!
Gisteren ( zaterdag ) waren we met ons bootje opweg naar Grouw , toen we overvielen werden door een regenbui. Snel gekeerd en nog net optijd de boot dicht voor de wolkbreuk.Vanmorgen op de fiets naar Wyns voor koffie met gebak. 's Middags met de boot nog even naar de stad gevaren en met wat gezellige mensen een wijntje gedronken op de Nieuwstad. Groetjes