Sur le pont............... - Reisverslag uit Avignon, Frankrijk van romaril - WaarBenJij.nu Sur le pont............... - Reisverslag uit Avignon, Frankrijk van romaril - WaarBenJij.nu

Sur le pont...............

Blijf op de hoogte en volg

18 Mei 2006 | Frankrijk, Avignon

Sur le pont………

Vanuit Aigues Mortes waren wij van plan om 5 km. op te schikken naar het plaatsje “Le Grau du Roi”. Helaas wat wij al eerder hebben vastgesteld, er is voor de passant weinig plaats. Dus nul, komma nul. Terug naar Aigues Mortes en dan maar door richting Rhone. ‘s-middags konden wij gelukkig een mooie plek aan de kant vinden en met een heerlijk zonnetje vergleed de moederdag.

Maandag, de 15e vertrokken wij richting de sluis van “St. Gilles”. Daarna volgt de “Petit Rhone”, zo “petit” was hij niet. Buiten de vaargeul links en rechts de resten van bomen.

Bij Arles aangekomen, op de Rhone, bleek er maar één plekje te zijn, direct aan de kant. Gezien Alpha hadden wij dit plekje wel nodig. Arles, een mooie oude stad, Romaans, met Arena etc. is best de moeite waard. Helaas als je fiets het niet doet voor mij geen optie. Hoe het mogelijk was weet ik niet maar Martine vond een fietsenmaker en het leed was vlug geleden.

De Rhone, vanaf de Middelandse zee tot aan Lyon ruim 310 km lang. Vanaf Arles moeten wij ruim 282 km tot Lyon varen, waarna de Saone met 145 km. nog volgt. Al met al erg spannend.

Die nacht sliepen wij niet bepaald rustig, de volgende dag over de Rhone had toch wel meer invloed dan van te voren gedacht. Om 09.00 vertrokken wij en al snel zagen wij dat de stroom tegen toch wel erg veel was, tandje erbij ( op naar 2.700 toeren) en wij gingen weer voorwaarts. Per saldo slechts 6 km. per uur, terwijl de teller op plm. 11,5 stond, dus bijna 5 km. stroom tegen. Daar wij naar Avignon wilden betekende dit ruim 7 uur varen, behoorlijk pittig dus. Bij Tarascon was de stroom tegen zo sterk door de brug, met zijn pijlers dat ik opnieuw wat gas bij moest geven anders had ik het idee dat wij nooit erdoor zouden komen.

Bij de sluis van Beaucaire, zo’n 17 km verder moesten wij wachten en dat meer dan een uur, want er kwam natuurlijk een beroepsvaart en die gaat voor. Tot die tijd hadden wij weinig woorden met elkaar gesproken, gezien alle spanning. Je vaart helemaal alleen over een inmens brede grote rivier!

Eindelijk in de sluis, met vijftien meter verval niet bepaald een kleintje. Wij lagen gelukkig alleen in de sluis, dus met de bolders die met ons mee naar boven gingen was het een zacht eitje. Eenmaal door de sluis bleek het water minder hard te stromen dan voor de sluis. Opeens gingen wij per saldo ongeveer 10 km en hadden weinig last van de tegenstroom. Konden het ook merken aan ons gedrag, wat relaxer en heel wat minder stress. Eindelijk konden wij weer genieten van de omgeving en de mooie rivier, want hij is mooi!

Toen wij in Avignon aankwamen was mijn eerste zorg weer: waar kan ik nou eindelijk eens tanken, onderweg hadden wij al voor de zekerheid mijn reserve tank van 15 liter erbij gedaan, want het metertje begon aardig naar rood te lopen. Eindelijk in een onmogelijke hoek, gelukkig en met ruim 100 nieuwe liters diesel ben ik weer een stuk geruster. Even verderop aan de kade met stroom en alles lijkt weer onder controle. Enig minpunt is dat wij Alpha haast niet uit de boot kunnen krijgen, zo hoog is de kademuur en lekker uitlaten met een lekker stukje gras is ook ver te zoeken. Vandaag bewolkt, maar wij gaan wat boodschappen etc doen en morgen weer verder.

• 18 Mei 2006 - 09:15

Dorien:

ik kan de foto's weer bekijken! wat gaat die rivier hard zeg! enne, ... pa, heb je nu wat aan je frans? ik hoor je al op de Rhone!

• 18 Mei 2006 - 09:26

Andere Dochter:

Ola,
    Mooie foto's weer en wat een enorme sluis zeg..En die TGV brug van ondere inmens zeg...Dikke zoen voor allemaal en tot laterrrrr

• 18 Mei 2006 - 10:29

Leonieke H.:

Drijfhout? Krokodil!!!
    Niet teveel stressen, lekker genieten en denk aan je stickertjes!
    Je IVNtoko loopt op rolletjes, dankzij je goede voorbereiding.
    Groetjes, Hans en Leonieke

• 18 Mei 2006 - 16:24

Harry Van Dooren:

Hallo Ron en Martine,

Jullie gaan voortvarend hoor op die rivier. Prachtige foto's van Avignon. Even nog een berichtje over Friesland. Wij hebben een huis gekocht in..... ja hoor, Terherne. Overdracht is in augustus. Voor mijn huis in Nieuwkoop heb ik al een serieuze gegadigde. Dus wie weet..

Groet en tot het volgende bericht.

• 18 Mei 2006 - 18:48

Annemieke:

Bonsoir,
    Prachtig,prachtig allemaal !Wat zien jullie veel en wat een schitterende foto's.Het dagboek maakt alles compleet en zo zullen jullie nog in lengte van dagen van dit avontuur genieten.Wij vertrekken zaterdag a.s.naar La Douce France en blijven 8 weken weg.Wij kruisen elkaar.Wij zitten in de buurt van Anduze.
    Een hele fijne tocht en blijf genieten.
    Groet van Ad en Annemieke

• 20 Mei 2006 - 09:59

Eelke.:

Mensen, wat een reis!
    Maar missen jullie aquajoggen niet?
    Veel plezier en lief zijn voor elkaar!

• 20 Mei 2006 - 21:29

Geery:

Hi Ron en Martine,

Eindelijk weer een berichtje van ons. Wij zijn na 3 weken, afgelopen dinsdag weer thuis gekomen.
    Mijn jongste broer (59) is 8 mei na een ziekbed thuis overleden. Het was geestelijk best zwaar maar wij zijn blij dat we de fam. hebben kunnen helpen, al was het alleen maar om er te zijn.

Vanavond samen genoten van jullie verslagen. Op een route kaart, na eerst de Michelingids geraadpleegd te hebben,jullie avontuurlijke reis gemarkeerd, zodat wij jullie goed kunnen volgen.
    Wat een sluizen. Hier hebben ze zeker geen klompjes. De 7-traps sluis lijkt me heel bijzonder.
    Ron niet zo mopperen op de huurboten hoor. Wij huren met"de club van acht"af en toe ook een boot. (zit ik je al weer dwars)!
    Varen jullie een beetje op schema? Wij missen ons voorjaars boottochtje wel hoor.

Lieve mensen, geniet ervan!!!
    Groetjes van Hans en Geery en een poot voor Alpha.